Tuesday, March 29, 2011

TEKAK MERAGAM?

Apa hal pulak la tekak ni... dah 2 hari ni sakit. Nak telan apa pun tak boleh ni... Tak makan lapar, nak makan sakit.....Adusssss... Tension nyer tak boleh makan!

Bukannya aku pelahap tapi makan perlu untuk hidup. Energy aku habis ler bila sampai opis... Sebab aku suka makan bila tension... dan bila sampai opis.. aku mesti tension... maknanya... sampai opis aku kena makan.. kalau tak.............mmmmmmmmmmmmmmmmmmmm..... tak abis ler keja aku!

Ni dah start tension!.......


Credit to Google

Mungkin ada baiknya aku tido.... Argghhhhh... tapi arini keja!

p/s: Bencinya week days bila badan tak sihat

Monday, March 28, 2011

Kalau Mama Mati...



Kalau la anak korang cakap camtu dengan korang.. apa korang nak jawab? Aku masa tu..... terkedu, tergamam, terkelu, clueless nak jawab! Ahhh... anak... jgn ler buat soalan bombastik sangat.

Ceritanya cam ni... Anak aku Farees ni memang byk cakap bila kat rumah. Macam2 dia nak tanya... macam2 dia nak cerita... menjerit la, melompat la. Tapi bila depan orang... suara pun tak dengar.

Last weekend, masa tu tengah dia syok tengok cerita fave dia 'Upin & Ipin'. Aku cam biasa ler... main2 dengan adiknya. Baru 7bulan, bukan reti apa lagi. Asyik nak main jer.

Kebetulan pulak ada scene upin & ipin ni pergi ziarah kubur parent depa... Then tetiba jer Farees ni cakap "Kalau Mama Mati, abang mesti pergi kubur mama, baca doa.. tapi abang mesti nangis". Huh?????!!!!! Apa dia? Dalam kepala aku ligat ler nak cari apa aku nak cakap dgn anak aku ni. At last, the only thing came out just "Sebab apa?"

"SEBAB ABANG SAYANG SANGAT MAMA".... Jawapan ikhlas dari budak 4tahun... bulan 10 tahun ni baru cukup umur dia 5 tahun... Dan aku terkedu..... And deep down in my heart, i cried. 'Thank You' and to abang Farees... I love u so much too.. dear!

Kalau dulu aku berazam nak makan banyak tahun ni.. tapi then ubah sket la azam aku tu... It is better to take care myself first... Kesihatan No. 1.. so dengan izinNya, masa aku dengan anak2 tersayang akan lebih panjang... AMIN.

p/s: Emo ler sekejap. Dari kecik, tapak kaki besar tu mak bapa jaga mesti la perasaan bercampur aduk bila cakap pasal mati

Friday, March 25, 2011

Katy Perry - Firework (Official Music Video) [Full HD (1080p)]




here's the video

FIREWORK

Do you ever feel like a plastic bag
Drifting throught the wind
Wanting to start again

Do you ever feel, feel so paper thin
Like a house of cards
One blow from caving in

Do you ever feel already buried deep
Six feet under scream
But no one seems to hear a thing

Do you know that there's still a chance for you
Cause there's a spark in you

You just gotta ignite the light
And let it shine
Just own the night
Like the Fourth of July

Cause baby you're a firework
Come on show 'em what you're worth
Make 'em go "Oh, oh, oh!"
As you shoot across the sky-y-y

Baby you're a firework
Come on let your colors burst
Make 'em go "Oh, oh, oh!"
You're gunna leave 'em fallin' down-own-own

You don't have to feel like a waste of space
You're original, cannot be replaced
If you only knew what the future holds
After a hurricane comes a rainbow

Maybe you're reason why all the doors are closed
So you could open one that leads you to the perfect road



Katy Perry Firework lyrics found on http://www.directlyrics.com/katy-perry-firework-lyrics.html



Perfect Road? Huh, is there any perfection in this unperfect world? I wonder...



This song is my son fave... tak tau la kenapa dia suka lagu ni... Nice song but maybe he is more interested with the firework in the MV...agaknya la. aku pun suka jugak lagu ni.. so enjoy it!



Dedicated specially for me and my son.

Wednesday, March 23, 2011

SURPRISE!!!!!!

HEHEHE... MACAM TAK PERCAYA



Macam mana nak percaya.. selepas 5 tahun di sini, akhirnya apa yang aku harapkan jadi kenyataan lak. Performance bonus... dapat jugak aku merasa kat kilang ni.


Yer..yer aku pun tahu, banyak dah kilang yang dapat... tapi banyak jugak yang tak dapat,kan. Dulu yang tak pueh hati sebab semua top level dapat cuma orang bawahan, kuli2 yang tak dapat... sedangkan yang buat keja orang-orang yang dok bawah ni la. Kami jugak la yang menaikkan KRA bos2 kami... Pueh dah bising kat HR, tapi komplen kitaorang ni macam angin bayu.. tiup sepoi2 bahasa yang masuk telinga kiri keluar telinga kanan. Kena faham la kasta rendah...


Anyway akhirnya termakbul jugak la doaku... setelah 2x Global Survey company aku, aku tulis panjang berjela.. kalau baca dah macam rencana dah.. novel sharifah abu saleem... kalau publish mungkin ler boleh masuk list dpt hadiah nobel kot... (perasan la nko tuh..) hahaha. Dan ini adalah salah satu yang aku utarakan. Y..and Y... Then we all got it....Alhamdulillah. Rezeki tahun 2011.


Seronok? Of course.. dapat duit sapa tak seronok. Anak aku umur 4thn pun seronok.. "Leh abang beli PSP"... ayooo my laling son... mama ni sendiri pun tak pernah main lagi PSP tu. Dulu zaman mama, dapat main solitaire tuh dah kira bagus ler.


Tapi yang lagi best... setelah dapat PB, aku dapat pulak cek...nilai....RAHSIA!



p/s: Give up sat tulis pjg2 Global Survey tu tapi arini rasa cam berbaloi

Saturday, March 19, 2011

Kenapa Aku Penat!

Tengah masak nasi, mama nak minum
Tengah goreng ikan, mama nak susu
Tengah basuh kain, mama nak mandi
Tengah sidai kain, mama nak mamam
Tengah sapu sampah, mama nak tengok video
Tengah mandi pun tetiba mama nak u'uh.......

mmmmmmmmm...mana aku tak penat. satu keja berapa banyak kali stop... akhirnya aku yang longlai...

p/s: nak cari bibik tapi takut lagi susah lak...

Tuesday, March 15, 2011

Life is.....

Life is an opportunity, benefit from it.
Life is beauty, admire it.
Life is bliss, taste it.
Life is a dream, realize it.
Life is a challenge, meet it.
Life is a duty, complete it.
Life is a game, play it.
Life is a promise, fulfill it.
Life is sorrow, overcome it.
Life is a song, sing it.
Life is a struggle, accept it.
Life is a tragedy, confront it.
Life is an adventure, dare it.
Life is luck, make it.
Life is too precious, do not destroy it.
Life is life, fight for it.


quote from Mother Teresa

So enjoy when you can, and endure when you must...huh, forgot who's quote is that.

p/s: hilang matahari, gerimis pun turun. hilang gerimis, datang pula pelangi. La Vita รจ bella (Life is beautiful)

Monday, March 14, 2011

GEBUSSS.... BLOG MASAKAN

Jam baru kul 4am, tapi disebabkan pagi ni hubby nak pergi JB, terpaksa ler bangun pagi gak...dah tu tak leh tido balik lak. Have safe flight yer, bang.

Dah tak leh tido, jalan2 la tengok blog2 dalam blog list aku nih. 1st stop,blog mamafami. Hehehe... kat situ 1st time jugak la dapat tengok abang mat gebu. Walaupun tengok sipi2 jer pun jer dlm Itube,link disini. Tapi tak per la, memang tak pernah kenal jer cuma, blog matgebu salah satu sumber aku cari resepi2 menarik. Best gak la dengar segmen tu "walaupun mukamu tak ku kenal tatapi"..... abang mat, nice to know u, and tq for added me as friend kat FB.

Cakap pasal blog2 ni, baru2 ni kawan aku tanya pasal per dalam blog list aku ada banyak blog masakan. Jawapannya sebab aku tak reti memasak. Sebab tu kena ada references.

Aku ni ada 5 orang kakak yang semuanya terer memasak, so waktu aku kecik sampai ler ke tua ni, aku jarang masuk dapur. Kalau balik kampung memang depa jer yang buat kerja dapur. Habis tu, bila kawin kena masak sendiri....mmmm... terpaksa ler cari cikgu instant! dari tenet2 semua.

1st cikgu aku, rasanya kak liza. Dia la sumber inspirasi untuk aku memasak ni. Dan tak disangka2 rupa2nya suami dia bersedara pulak dengan hubby aku. So silaturahim continues until now. Even jauh, aku kat kedah, dia kat terengganu, tapi bila dia balik kedah, sure kita jumpa.

Lepas tu satu2 blog yang aku rasa senang dan menarik termasuk dalam references aku, termasuk la mat gebu, mamafami, yummylicious, kak nor67 , hasue dan ummizaihadi. Harap2 semuanya ok, dan persahabatan berkekalan.

You all are the great teacher to me.... Thanks you all.


p/s: i like cooking dessert, hope 1 day boleh bukak kedai dessert... amin

Sunday, March 13, 2011

Potential Nuclear Meltdown. Nightmare in Japan: Earthquake, Tsunami 3/11...








10K dead in Japan amid fears of nuclear meltdowns

SENDAI, Japan – The estimated death toll from Japan's disasters climbed past 10,000 Sunday as authorities raced to combat the threat of multiple nuclear reactor meltdowns and hundreds of thousands of people struggled to find food and water. The prime minister said it was the nation's worst crisis since World War II.

=== taken from yahoo news===

This is a bad news. Cuma doa yang mampu reach to Japanese... pray that everything will be alright.


p/s: Takuya Kimura, Yutaka Takenouchi, Ikuta Toma... hope u all alright too...hehehe.

Wednesday, March 2, 2011

OVERLOAD!!!!!!!!!!!!!

Got new directive circular this afternoon. For me, it's just means more work to do this year. KRA bertambah point, but will i achieve it... hahaha... nobody will think so.

Suggestion... i can not even think of any solution but i also don't think that whatever i want to suggest, head of this company will not accept it without fight! We will see...starting from tomorrow.

Guys, my friends... it is also means that your works will increase. Overload...yes, just like i am. So, buddy.. suggest la kat bos hangpa recruit 20 orang lagi just to entertain our department requests.

Sorry, don't blame me... when 'you know who'.. to answer it.

p/s: You know who... teringat citer Harry Potter lak.



Tuesday, March 1, 2011

5 years of services

"Wah... today u dah masuk 5 tahun kerja sini la", HR aku cakap pagi tadi. Dan aku " Wah.. cepatnya masa berlalu... 5 tahun dah rupanya keja sini" dalam hati la.

Ingat balik la saat awal aku di company ni. From the 1st day dah buat hal dah... HR hantar aku medical check-up.. tup-tup, u r pregnant so tak boleh buat x-ray! cakap asst. doctor tu... Abis tu, nak aku buat per? Aku pun baru tau jer waktu tu. Didn't expect it all. Then mulalah doktor pulak membebel. Tak boleh start keja la, keja kat situ tak mau org baru masuk pregnant la, it against law to hired pompuan pregnant la...and bla..bla..bla. Sampai aku fed up dengan doktor tu sampai ke hari ni.,...hehehe.

Then what to do? Dia siap nak call opis la, konon2 best friend la semua kepala2 kat company tu. Dan aku.. rileks la beb. Biarlah.. dalam hati aku, kalau ada rezeki, aku keja. Kalau tak ada nak buat camner kan. Balik opis, bos aku ok jer. Dan aku keja macam biasa sampai la ke arini... dah 5 tahun rupanya!. Maknanya anak aku pun dah nak masuk 5 tahun, bulan Oct ni.

Seronok ke aku keja sini.. Entahlah. Dulu, I actually can says yes. Sebab aku ada freedom untuk buat keja aku. Walaupun keja sorang jer waktu tu, but still semuanya ok. Smooth dan aku tak sesak kepala dengan benda lain. Concentrate keja aku je.. orang lain memang dari dulu tak rajin nak kacau aku waktu keja...hehehe. Bukan garang, cuma tegas!(hehehehe...boleh gelak sampai merah biji mata kalau orang kat company aku baca ni).

However, after years and years... that's just not happened anymore. Tension, dengan orang yang ada sekeliling. Dengki/ngumpat/ngutuk/ngampu semua jadi sejak akhir2 nih. Orang baru... ya datang silih berganti. Semakin hari semakin pelik dengan environment di tempat ini. 'Tin kosong' sayang nak buang, 'mutiara' pulak biar bersepah! Dalam maksud aku ni... tak sangka aku pandai buat perumpamaan yang dasat lagi betul..kihkih

So aku akan terus keja sini? Mestilah. Sapa nak bagi aku duit tiap2 bulan kalau tak keja. Dok rumah saja...mungkin tidak.....

p/s: 5 year dah ni... HR, bila mau dapat daaa????