Wednesday, January 22, 2014

Think, Think, Think

Malam ni tak tau la nak tido pukul berapa, jam 10 mlm baru nak start buat keja semula. Kat opis...kat opis la, tapi kat rumah pun kena buat jugak. Rajin nya,,,, poooooh... tak ada nya rajin. Kat opis aku la orang paling meluat berada di opis. Paling suka datang lambat dan balik awal. Terpaksa jer ni... sebab kerja tu ibadah... tanggungjawab kena buat.

Balik awal pun, kebelakangan ni kerap sangat terpaksa bukak pc kat rumah continue keja. Kat opis mana ntah orang bijak pandai block USB connection  sampai system pun kena block. Pastu bila kita ngadu kat IT department, buat budus... salahkan sistem plak... System memang slow giler tapi slow-slow pun kat rumah boleh access... So bukan salah sistem le kan... yang lawaknya berkerja di sini, bagitau macam tu pun tetap sistem tu salah, siap suruh contact certificate owner la..memacam. Malas nak layan. Time rajin, boleh bawa keja balik, time malas, bagi email 10 kali sehari kat depa pulak... kalau tak bolayan jugak, cc jer bos. Wah, seminit lepas tu sure ada yang membantu...hehehe

Bercerita lagi pasal kerja ni, semalam dapat email daripada bos paling besar. Mr. George @ Joji Nakayama, President and CEO Daiichi Sankyo Co. Ltd. Jepun. Panjang jugak la  teks ucapan awal tahunnya. Yang menariknya tentang '4 changes to approach work'. I like....(boleh baca petikannya di bawah)

And from my interpretation:
1) Always to be sure what we are doing is right... Don't feels guilty for doing the right thing, even everybody will hate you...Ada aku kesah!!!!!!!! 10 orang tak bercakap dengan aku di opis is better sebab bila dia start see me, that only means work.

2) Speed up - We don't need anybody macam 'siput' di merata opis. Satu keja yang boleh settle 10min pun ambil masa 10 hari... sebulan... setahun... waduh... susah ati luo... gue capek dengan orang sama gini...

3) Best use of time and money. Ada orang cakap aku kedekut, for me it just mean that I can manage my money well.. I'm going back at 6 sharp.. I do know how to manage my time, right... Buleh gitu.

4) Think, think, think. Ramai di opis ni kurang berfikir, tapi cakap banyak. (in my opinion la) Mungkin salah or right.

Kalau ada yang berfikiran waras selalu pulak ada yang bangkang. Jadi, they should hire more thinkers than talkers…(betul ke pepatah English aku ni…hahahha..belasah jer la. Janji diri sendiri faham)

Dan sebab tu aku pilih tajuk ni... Nakayama - san memang brilliant to think of those 4, even not everything I'm agree with...(ada jer benda yang aku nak pusing) 

quote from Mr. George Nakayama

No comments: