Posts

Showing posts from January, 2011

Kerja Sampai Esok!

Seronok nya dalam hati kalau dapat cuti selalu...yeehaah!

Selalu sangat kerja, sekali sekali kena cuti jugak. Release sket tension dengan orang kat opis nih. Kerja tak abis-abis. Asyik ada jer benda urgent. Bukan urgent sangat pun sebenarnya kalau ada orang kat opis tu boleh buat planning awal2. Tapi dah tebiat kot,,,, Yang last minute tu jugak la yang urgent sangat pun! Dan sebagai orang yang dapat last sekali document yang perlu... aku jugak la yang lambat buat kerja.

Nak buat camner.. depa tak bagi apa yang aku nak, mestilah kerja aku lambat siap. Dah namanya dept aku la yang last sekali sebelum finalized filing semuanya... Soalannya.. aku ke yang buat kerja lambat??????

p.s: Tension nya...

Cuti Lagi Penat!!!!!!!!!!!!!!

Hari ini cuti... tapi

1) Nak basuh baju
2) Nak basuh kasut anak
3) Lipat Kain
4) Kemas rumah
5) Mop rumah
6) Iron baju
7) Tolong anak buat kerja sekolah
8) Memasak
9) Beli barang rumah (yg banyak dah abis)
10) Sambil jaga anak.... ni yg buat penat (abis 80% tenaga aku kat budak2 ni)



p.s: Sempat ke nak buat semua ni....Cuti lagi banyak kerja banding ari keja.....

BONUS... LAGI...

hehehe.. Akhirnya dapat jugak bonus yang dinantikan. Boleh la... boleh la sambar satu handphone baru. HP lama ni asyik problem jer.. sket2 off.. tgh berdering pun boleh off... tak boleh jadi bila ada emergency. kena on sampai 5-6 kali baru boleh buat call. Apa citer.... So..So... beli ajer yang baru!

Nak beli model apa yer????

p.s: Model banyak sangat pun sampai tak tau nak pilih...

BONUS..BONUS...

AKU DAPAT BONUS!

Company lain mungkin dah lama dapat tapi company aku, baru minggu ni jer masuk bonus. Seronok??? Ntah la. Tak rasa apa2 pun. Bonus tu memang termaktub contract. Cuma perfomance bonus/incentive jer aku tak pernah dapat lagi. Mungkin aku tak menyumbang untuk company ni kot!
Sumbangan anda amat dihargai... entah bila la boleh aku dengar ayat2 nih.

p/s: "Dah cucuk duit?" "Belum, aku tunggu bonus aku sampai 5bln, baru aku cucuk!" Haha... brapa thn mau tunggu daaaa...

Nak kek coklat!

My son baru jer discharge dari hospital pagi ni... balik jer rumah, terus on computer. nak main games. bukak tv... dan yang paling tak tak tahan.. Mama ni lama dah tak buat kek. Mama, arini nak kek... Abang nak kek coklat. Huh... mama pun baru jer balik hospital jugak.. letih. tapi apa nak buat.. Aku tetap buatkan dia kek coklat.

p/s: Jadi ke tak sebab main campak jer bahan2. Resepi dah tak tengok... harap2 jadi lembut sudah ler.. nanti aku topping kek tu...hahaha. Mama penat yer abang.. sorry ler kalau tak rasa macam biasa

Rotavirus

My son got admitted to hospital last Friday. At first, I thought it just a diarrhea. But since he vomiting none stops, I just got worried. Doctor suspected he got rotavirus. It is not 1st time I heard about it, but still I’m not so sure what is it… so I google it.

I’m sharing a little information about it. To parent out there, it is good knowledge.

Rotavirus
From Wikipedia, the free encyclopedia

Rotavirus is the most common cause of severe diarrhoea among infants and young children,[1] and is one of several viruses that cause infections often called stomach flu, despite having no relation to influenza. It is a genus of double-stranded RNA virus in the family Reoviridae. By the age of five, nearly every child in the world has been infected with rotavirus at least once.[2] However, with each infection, immunity develops, and subsequent infections are less severe;[3] adults are rarely affected.[4] There are five species of this virus, referred to as A, B, C, D, and E.[5] Rotavirus A, the mo…

Esok Kerja

Esok keja ka? Buhsan nya. Boringnya. Bencinya. Cuti la lagi... dan lagi.. dan lagi. Biar kerja bertimbun.. lepas tu semakin lama semakin malas nak buat. Aiyooo... apa aku nak buat dengan ini... i hate my life at work.. betui ke ayat aku?? Osu... what i hate is to be there... it is not the work that i hate... or people (this is certainly not true... there is some that i hate now)

Pendek kata.. aku nak cuti!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Aku Bos!!!!!!!!!!!!

Ni saja nak cerita tentang dia... Dia ni berlagak! Noktah, so lain2 cerita semua orang boleh agak dah...boleh ke?

Berlagak ler sangat. Baru setahun jagung dalam bidang ni dah nak ek lebih2. Eksyen jer la... dalam kepala hotak tu, habuk jer yang ada. Bukan senang nak cari orang yang serba tau macam dia.. semua la dia yang bagus tapi hakikatnya, ZERO! satu apa pun tarak. Tapi depan orang bukan main. Cakap berapi-api.. tapi no point at all. Merapu, meraban, meroyan! Yang penting dia cakap.. yang penting suara dia kuat.. dan yang paling penting bagi dia.. Mungkin la "Aku la Hero di sini... aku boleh cakap apa saja.. orang kena respect aku sebab aku ada title $%%^^@@*** tapi aku tak tau apa aku buat kat sini. walau aku bukan bos tapi aku nak berlagak macam bos jugak!"
Siap buat monolog untuk si Hero ni...

p/s: NI GERAM PUNYA PASAI ARINI... BILA SELALU BERDEPAN DGN ORG GILA, AKU TETAP BERDOA SPY AKU TAK JADI GILA, SEGILA DIA...CISHHH. Bila ler nak blah!

RESPONSIBILITY @ TANGGUNGJAWAB

Image
arghhhh.... balik2 tangungjawab... balik2 ke situ. Itu jer ke jawapan logik yang orang boleh bagi? Di tempat kerja, itu kena buat, ini kena buat.... ohh.. that is your responsibility! Semua la tanggungjawab aku. It is not like i'm running from doing my jobs, it's just too many jobs i must get it done. The workload tu yang tak terlarat nak tanggung, macam tak boleh settlekan... overload, i must says! Too many things, which i actually don't have the time to execute all. Then, it surely said... it is your responsibility.

Of course i know it well. sapa lagi nak buat kalau tak aku kan. However, i must be honest that, bila akhir bulan, dalam kepala aku ni start timbul $$$$$$$$... mulala rasa.. is it enough? banyak yang nak aku belanjakan.. berbaloi ke dgn load yang aku tanggung? well.. mgkn kat situ jer rezeki aku. Harap2 tahun ni tambah rezeki lagi... (money wise jer, family cukup la dulu.. anak aku baru baru 4 bulan jer)

Macam tu jugak bila balik rumah! Basuh, lipat, iron, masak…

DEMAM

DEMAM PULAK DAH...

my baby nih, ambik dari nursery tadi dah mula buat perangai. tetiba batuk lak.. sampai merah2 muka. hai.. siannya sayang mama. baru 4 bulan dah demam pulak. sebab apa la...
dah la si kecik ni tak tahan panas jugak...muka dah naik bintik2 merah lak...

Get well soon dear.. makan ubat jangan nangis

BACK TO SCHOOL...........!!!!!!!!!!!!!!!

BACK TO SCHOOL

Malam ini letih giler membasuh baju dan menjahit lencana sekolah anak. Aduss... lamanya tak pegang kapur kasut, lamanya tak membasuh baju sekolah, lamanya tak menyental baju sekolah warna putih, lamanya tak menyidai uniform sekolah, lamanya tak jahit badge sekolah kat tudung ni... HAKIKATNYA...
lamanya dah aku tinggalkan zaman persekolahan.. masa berlalu pantas, rasa macam baru semalam jer meninggalkan zaman persekolahan...

Cewah... hahahahahahaha... terbahak2 aku gelak waktu ni! Lama ke aku tinggalkan sekolah.. mesti la lama sebab aku grad pun dah lebih 10 tahun berlalu.. sekolah apatah lagi. Tapi diingat balik, zaman sekolah dulu seronok ke? Seronok la jugak... pergi balik jumpa kengkawan, jumpa cikgu, masuk kelas, keluar kelas, makan minum di kantin.. wah nostalgia nya!

Tapi ada jugak waktu tak seronok kan.. Tambah lak waktu subjek cikgu garang. Kalau boleh, nak ponteng jer memanjang waktu tu.. dan yang paling sakit hati... selalunya waktu2 cikgu yang macam ni yang l…

NGANTUK

NGANTUK...

Baru pukul 10 tapi aku dah ngantuk giler.. anak2 pun tak mau tido lagi... baju pun tak lipat lagi.. beg sekolah dan beg ke nursery pun tak siap lagi.. tapi aku dah tak larat ni.. nak bukak mata pun dah semakin berat.. seberat aku nak menaip nih...

ALAHAI...

ALAHAI.....

Hai, anakku sayang. Mama bukan nak marah tapi janganla buat camtu lagi... Mama bagi duit pada kakak sebab mama nak kakak belanja... nak beli kuih ke, beli air ke.. or bawak balik dan biar mama simpankan duit kakak. Ni tidak, kakak bagi kat kawan sebab apa??? Why my dearest?? Mama bukan cop duit, nak bagi kakak duit banyak2... Nak sedekah pun, bagi la pada yang betul2 memerlukan. Kawan kakak tu tak perlu.. Mak bapak dia dua2 kerja macam mama dan abah jugak.. So please, don't do it again, ok!

Kalau buat jugak, Esok no more money for you.. makan minum jer la apa yang mama bagi bekal...

p/s: boleh ke? gamakke aku?

PENAT

PENAT!

PENAT..penat..penat. skrg dah pukul 11.08 pm, tapi aku dah lembik. tak larat sangat dah tapi gagahkan jugak menaip ni. sebab kalau penat sangat, aku ni bukan boleh tidur pun. nanti guling sini, guling sana, last2 aku bangun tgk tv jugak.

Weekend aku memang selalunya memenatkan. Dengan seorang heroin dan 2 orang hero dalam rumah ni, aku pi mai, pi mai depan belakang rumah aku lebih 50 kali kot.. tu jer pun dah penat. tu belum lagi yang buat kes.. kalau dah start bergaduh.. Adusss... pening kepala den! time ni ler aku nak jadi tarzan, jerit bagi satu taman dengar. Peduli apa... kalau aku tak jerit diorang buat dek jer! So, antara nak bagi anak dengar ckp aku ke atau aku takut orang lain dengar jeritan aku??? Pilihan.. no others choice la. Jerit jer la.. ada aku peduli! Janji aku boleh handle anak2 dengan baik dan semoga mereka jadi orang yang baik.

p/s: Kalau ada orang masih nak ngata aku, maknanya diorang ada di kalangan orang yang tak baik. Amin, gandakan lah pahala aku...ehem..eh…

IT'S ALREADY A WEEK

IT'S ALREADY A WEEK...

hehehe.. cepatnya masa berlalu. Seminggu dah lepas, aku baru nak wish welcome to new year... bukan tak sedar, cuma tak ada masa. Sibuk dengan macam-macam perkara.
- anak masuk sekolah Tahun satu
- anak masuk tadika
- baby masuk 4 bulan... (u're the cutest)
- Kemas rumah selepas lebih sebulan ulang alik ke sana ke mari.. Sakit badan dibuatnya. weekend jarang ada rumah, dok rumah orang lain, so masuk thn baru, baru ada masa di rumah sendiri
- Kerja...Kerja...kerja yang memang dari tahun lepas tak pernah sudah. Cuma semakin lama semakin bertambah!!!

Anyway, from the bottom of my heart, i actually really hate the job..ooppss... not the job, but the people around. Why do people like them even exist. They agreed for the pay they get (which is more..and more than me, surely) then what they do just making others suffered to do their own job! I hate those kind of guys.. but still they are existed and they the one get all the attention. I t si because they can talk smoot…

A BRAND NEW YEAR...........

Image
A BRAND NEW YEAR.. WELCOME TO YEAR 2011



7/1/2011 - Looking back thru all the year had passed.. Macam-macam perasaan datang. Banyak suka duka sepanjang hidup ini terutama sejak berkahwin 7 tahun lepas. Of course there is good times. Macam-macam jugak. Tak tersenarai dan tak teringat nak tulis semuanya.

Then of course juga ada masa yang sukar nak dilupakan. Sad and low in things unexpectedly happen. However, I always pray to ALLAH, please help me in those times. KAU berkati la segalanya yang terjadi pada diri ini dan kuatkan semangatku untuk meneruskan kehidupan ini bersama-sama keluargaku...Amin.
I don't have time to thinking negative. In this new year, it about to get started. Move on forward and dont look back. Gunakan lah masa yang ada untuk semua benda yang aku harapkan. Like a quote said ' Time is what we want most, but wwe use worst'! Ohh.. i have to channel all my energy to get going. There are long list that i want to do. however do i have time to doit all... I'm …