Posts

Showing posts from April, 2013

PERINGATAN KEPADA PENGUNDI - YOUR VOTE IS COUNT

Image
Lagi 2 minggu lagi nak mengundi. Jangan lupa tunaikan kewajipan anda sebagai rakyat.  Siapa pun pilihan anda, mengundi adalah hak kita sebagai pemilih. Jika kita sendiri tak pandai menilai dan memilih ketua, itu semua akan jadi tanggungjawab anda!. Jangan salah memilih.

Untungnya kita dapat memilih. Barulah kepentingan kita dijaga.

Seperti yang pernah saya letak di status FB:

" THE GOVERNMENT YOU VOTE IS THE ONE YOU PUT THERE"
Kepada yang first mengundi tu boleh baca peringatan kepada pengundi di sini. Buat peringatan kepada pengundi-pengundi lama macam saya juga. Maklumlah mengundi berapa tahun sekali, kekadang kita manusia ni mudah lupa.




WORD OF A DAY - Stress

SYNONYMS

STRESS
PRESSURE - STRESS – TENSION – STRAIN
These are all words for the feelings of anxiety caused by the problems in life
Meanings:
PRESSURE – Difficulties and feelings of anxiety that are caused by the need to achieve something or to behave in a particular way:
STRESS – Pressure or anxiety caused by the problems in life; stress is also a related illness
TENSION – A feeling of anxiety and stress that makes it impossible to relax
STRAIN – Pressure on someone or something because they have too much to do or manage; the problems, worry or anxiety that this produces.
PATTERNS AND COLLOCATIONS
-To cause stress/tension/ strain
-Cope with / deal with/ handle the pressure/ stress/ tension/ strain
-To relieve/ ease the pressure / stress/ tension/strain
-To be suffering from stress / tension
-To be under pressure / stress / strain
-Considerable pressure / stress / tension / strain
Between stress or pressure
It is common to say that someone is suffering from stress, while pressure may be the thing that…

A Boss and A Leader

Remember the difference between a boss and a leader;  a boss says 'Go!' -  a leader says 'Let's go!' ~ E.M Kelly

To lead the people, walk behind them.   ~Lao-Tzu

JUMAAT - HARI MUSTAJAB UNTUK DOA

Image
.

Bila tiba hari Jumaat, tentu ramai yang seronok sebab esok CUTI. Boleh lah meluangkan masa dengan family lebih sikit dari hari-hari biasa. Seronok bila boleh bawa anak2 berjalan-jalan. Masa cuti jer la yang mampu kita nak layan karenah anak-anak pun. Kalau hari2 biasa, semua kerja kena cepat, masa dengan anak2 pun kena cepat2 sebab pukul 10 mlm mereka semua dah nak tidur.

Sesungguhnya hari Jumaat - Penghulu Segala Hari. Hari yang berkat begini elok la kiranya kita banyakkan sedikit amal. Dan sesungguhnya di Hari ini juga, elok kiranya kita merendah diri untuk meminta padaNya. Moga segala doa dan harapan kita dimakbulkan.

Tazkirah hari ini diamibil dari shafiqolbu . Moga dapat pengajaran daripada tulisannya

Hari Jumaat ~ Waktu Mustajab Berdoa
Sebaik-baik hari bagi umat Islam adalah hari Jumaat yang dikenali sebagai ‘Sayyidul Ayyaam’ (Penghulu Hari) yang paling utama dan paling mulia di sisi Allah Ta’ala.
Di dalamnya juga terdapat satu waktu yang mustajab untuk berdoa. Tidaklah seora…

Update Blog

Image
Tercabar kekadang bila ada yang bertanya
Tergugat juga bila ada yang mengomen
Dan paling sedih bila ada orang yang jauh lebih sibuk dari aku, mampu melakukannya.

Jangan jadikan masa sebagai alas an. Jangan sebab anak buat kita tak mau melakukan... Tapi jadikan mereka sebagai alasan untuk teruskan perjuangan.
Ya Allah, Permudahkanlah.
Update la blog sekali sekala...

Disiplin dan produktiviti

Semakin gila berada di sini... sesak, semput dengan perangai orang yang pelbagai yang juga hanya mengundang masalah:

Tingkatkan tahap disiplin dan produktiviti kerja….
Atasi pelbagai jenis dan gelagat pekerja bermasalah dalam organisasi anda melalui strategi dan teknik yang berkesan dan praktikal. Terjumpa iklan training ni dalam internet...(dah lepas tarikh pun)  tapi from my point of view, HR di company ni harus pergi ke training2 begini. Or patutnya, bos saja yang attend. Alasan, bos pun patut tingkatkan disiplin dan produktiviti kerja! For myself: Disiplin maybe out la kot (hahahaha). Lambat sampai sudah tentu... nak buat macam mana semakin hilang motivasi jer keja sini. Nak balik pun cepat jer.. Tapi dari segi produktiviti..... terpaksa angkat bakul (walaupun bakul tak berapa besar...hehe). Keja aku on time. Aku pun harap dapat fulfill semua target supaya balik rumah, aku boleh lupa hal kerja dan concentrate hal family. Alhamdulillah.

SUNYI DAN SEPI

Image
SUNYI DAN SEPI Lamanya tak membebel di alam maya ni... (sebab semakin banyak dan kerap membebel di reality..hehehe) Nak buat macam mana, kalau terlalu banyak nak perlu di ‘handle’ tapi orang yang meng’handle’ nya buat dunno... arrrgghhhhh penat giler dengan orang2 cam ni. Tapi akhirnya.... down giler aku jugak.... Skrg mood masih lagi down. Rasa meluat yang tinggi pada orang2 tertentu di tempat kerja tapi aku masih teruskan kerja walaupun hati ni................merana (boleh guna ke perkataan ni???) Conclusion ** Frustration is conquering my heart** I) Tapi KERJA ITU IBADAH, kena ingat tu. Semua perbuatan kita ini untukNya. Moga hati ku ini juga dipelihara olehNya. Sememangnya setiap yang berlaku ada hikmahnya. Jika perkara ini tidak terjadi mungkin aku masih di sini. Pendamkan semua untuk kerja yang semakin hampeh ni. Jika tak jadi begini, aku mungkin tak terfikir lagi untuk gerak lebih jauh. Untuk luaskan lagi pengetahuan dan perluaskan skil aku ada... (ada skil ke????) Sekarang dalam…