Hasil tangan sendiri dan anak-anak. Abaikan garis tak lurus :) |
Resepi Cheese Tart Buncit
(sumber: https://www.bukuresepi.com/resepi-cheese-tart-buncit/# )
BAHAN -BAHAN SHELL TART:
250gm
butter suhu bilik
100gm gula ising
500gm tepung gandum
1bji kunng telur
Sedikit esen vanilla
1sb air sejuk
CARA MEMBUAT SHELL TART:
Mix
butter dn gula ising hingga sebati
Masukkan
kuning telur dan esen vanilla.gaul sebati
Masukkan tepung dan air sejuk dari peti ais..uli hingga menjadi doh
Terap atau bentuk doh dalam acuan shell tart berukuran 4.5cm. cucuk dasar doh
dgn garfu
Bakar pada suhu 120°c api atas bawah 20-25 minit atau higga masak.. SUHU BERGANTUNG
PADA OVEN MASING
BAHAN -BAHAN CHEESE BUNCIT
(anggaran
dapat 120pcs)
250gm
cream cheese
50gm ising sugar
1sb butter
1sb non-dairy whipping cream
Telur di kocok.sukat anggaran 2sb
CARA MEMBUAT CHEESE BUNCIT
Cream
cheese di biarkan di luar selepas keluar peti ais..selama 5 minit
Mix cream cheese,gula icing dan butter hingga sebatijgn mix terlalu
lama..cheese akan cair
Masuk
kan whip cream dan telur 2sb..mix sebati je
Masukkan cheese ke dlm piping bag..potong muncung piping bag angaran 2 atau
2.5cm untuk acuan 4.5cm
Sediakan shell tart untuk isi filling
(ikut filing strawberry ke, blueberry ke)...dan mula paip cheese secara
menegak..tekan tarik, tekan tarik.
Untuk menghasilkan cheese buncit, perlu paip cheese dgn banyak sebab itu masa
mix cheese tak boleh sampai cair
Bakar pada suhu 50-90° api atas bawah slama 8mnt( untuk oven kecil) suhu ikut
pada oven masing2
Suhu tak boleh terlalu tinggi sebab nanti cheese cair melimpah dari shell,
Guna
suhu rendah jangka masa di lama kan
UNTUK TAHU CHEESE DAH DI MASAK..CUIT2 SEDIKIT DI PEMUKAAN CHEESE..JIKA TIDAK
LEKAT DI JARI…BERMAKNA CHEESE DAH MASAK
Gambar-gambar pinjam google dan blog resepi. Impian nak buat camni tapi tangan tak berseni. Nak buat garis luruspun, herot. Mungkin satu hari nanti boleh nuat lukisan atas cheesetart ku...😄
Sebagai rujukan diri sendiri...semua image google
No comments:
Post a Comment