Wednesday, June 17, 2020

Resepi Cheese Tart Buncit

Copy paste je resepi dari koleksi resepi yang pernah dicuba. Dari Facebook mana pun tak ingat dah. Resepi ni antara yang paling kerap guna.

Hasil tangan sendiri dan anak-anak. Abaikan garis tak lurus :)


Resepi Cheese Tart Buncit

(sumber: https://www.bukuresepi.com/resepi-cheese-tart-buncit/# )

 

BAHAN -BAHAN SHELL TART:

250gm butter suhu bilik
100gm gula ising
500gm tepung gandum
1bji kunng telur
Sedikit esen vanilla
1sb air sejuk


CARA MEMBUAT SHELL TART:

Mix butter dn gula ising hingga sebati

 

Masukkan kuning telur dan esen vanilla.gaul sebati


Masukkan tepung dan air sejuk dari peti ais..uli hingga menjadi doh


Terap atau bentuk doh dalam acuan shell tart berukuran 4.5cm. cucuk dasar doh dgn garfu


Bakar pada suhu 120°c api atas bawah 20-25 minit atau higga masak.. SUHU BERGANTUNG PADA OVEN MASING

 

BAHAN -BAHAN CHEESE BUNCIT

(anggaran dapat 120pcs)

 

250gm cream cheese
50gm ising sugar
1sb butter
1sb non-dairy whipping cream
Telur di kocok.sukat anggaran 2sb

CARA MEMBUAT CHEESE BUNCIT

Cream cheese di biarkan di luar selepas keluar peti ais..selama 5 minit


Mix cream cheese,gula icing dan butter hingga sebatijgn mix terlalu lama..cheese akan cair

Masuk kan whip cream dan telur 2sb..mix sebati je


Masukkan cheese ke dlm piping bag..potong muncung piping bag angaran 2 atau 2.5cm untuk acuan 4.5cm


Sediakan shell tart untuk  isi filling (ikut filing strawberry ke, blueberry ke)...dan mula paip cheese secara menegak..tekan tarik, tekan tarik.


Untuk menghasilkan cheese buncit, perlu paip cheese dgn banyak sebab itu masa mix cheese tak boleh sampai cair


Bakar pada suhu 50-90° api atas bawah slama 8mnt( untuk oven kecil) suhu ikut pada oven masing2


Suhu tak boleh terlalu tinggi sebab nanti cheese cair melimpah dari shell,

Guna suhu rendah jangka masa di lama kan


UNTUK TAHU CHEESE DAH DI MASAK..CUIT2 SEDIKIT DI PEMUKAAN CHEESE..JIKA TIDAK LEKAT DI JARI…BERMAKNA CHEESE DAH MASAK


Gambar-gambar pinjam google dan blog resepi. Impian nak buat camni tapi tangan tak berseni. Nak buat garis luruspun, herot. Mungkin satu hari nanti boleh nuat lukisan atas cheesetart ku...😄


Sebagai rujukan diri sendiri...semua image google





Contoh cara nak piping filing dan cheese - ambik dari blog masam manis, kak azlita






No comments:

CUBA BENDA BARU

 Cuba Benda Baru SUSAH. Memamg susah. Bila kita nak mula benda-benda baru ni. Kalau dulu melulu ikut suka saja, tapi bila ada tujuan dan mat...