Cheesetart blueberry, strawberry adalah kesukaan anak-anak. Lagipun, memang sendiri pun peminat cheese, jadi semua benda ber’cheese’ menjadi kegilaan. Kalau tak try resepinya pun, pergi kedai mesti beli punya segala jenis makanan bercheezy-cheezy.
Tapi bila ada kesempatan, tak salah nak try. Lagipun jimat sikit bila semua anak-beranak berebut nak makan. Kalau beli, dapat la sorang satu je, kalau buat, boleh makan berulang-ulang.
Satu resepi boleh dapat dalam 30-40 biji tartlet, jadi banyak tu. Cream cheese nya pulak boleh picit ikut suka. Kadang montok, kadang penyek. Ikut dan tangan nak piping cheese tu.
Ni Antara resepi yang paling kerap aku guna bila nak buat cheesetart. Boleh ikut sebab memang sah jadi. Orang tak reti macam aku pun boleh buat. Sekarang turun dah kat anak-anak.
Antara gambar sememeh anak-anak buat. Jadi kenangan. Dari tak reti jadi reti, dari reti biar jadi pandai pulak nanti yer.
CHEESE TART BUNCIT
Resepi Oleh :
Azalifah Zakiah
Diambil daripada blog: Azlita Masam Manis
Shell
Tart
125 gm margerin
50 gm gula icing
1 sudu teh esen
vanilla
1/2 biji kuning
telur ~ gred A
250 gm tepung
gandum
5 gm susu Nespray
full cream
1/2 sudu besar
air sejuk ~ dari peti ais
Cara:
Pukul margerine
dan gula icing hingga sebati
Tambahkan 1/2
biji kuning telur, esen vanilla, susu full cream, air sejuk dan tepung
Uli sebati dengan
senduk kayu
Tekan doh dalam
acuan tart 4.5 cm
Buang lebihan doh
tepi acuan
Cucuk bahagian
tengah dengan garfu
Buah hingga habis
adunan dapat dalam 50 ~ 60 keping
Bakar dalam oven
yang telah di panaskan 15 minit awal dengan suhu 170 C api atas dan bawah
selama 20 ~ 25 minit.
Cheese
500 gm cream
cheese (cheese di keluarkan dari peti ais 15 minit awal )
30 gm butter
100 gm gula icing
1 biji telur gred
A (kocok perlahan dahulu )
20 gm non dairy
Whipping Cream
Sedikit esen
vanilla
Cara
Satukan cheese,
butter dan gula icing dan putar hingga lembut dan gebu
Masukkan telur
* telur yang kita
dah kocok tadi masukkan 1 sudu besar demi 1 sudu ( anggaran 3 sudu besar sahaja
jangan lebih )
Kemudian putar
sekejap aje
Jika adunan agak
pekat atau kental, tambahkan sedikit whipping cream non dairy. Jika adunan
sudah lembut tak perlu letak Whipping Cream
* Jika masukkan
whipping cream jangan putar guna mesin, hanya gaul dengan senduk atau spatula
aje. (Whipping cream tak perlu di putar )
Susun shell tart
dalam tray
Letakkan filling
di tengahnya
* filing
terpulang nak letak apa, bluberry, strawberry, kiwi, Nutella
masukkan cream
cheese dalam piping bag
Gunting hujungnya
besar sama besar dengan besar lubang shell.
Letakkan cheese
dengan memeggang piping bag secara menegak
Letakkan cheese
secara membunjut dan menggunung.
Kalau nak lagi
buncit , letak lagi tingi dan penuh
Bakar selama 10 ~
15 minit api atas dan bawah suhu 170 C
Tart masak bila
kita sentuh dengan jari, cheese tidak melekat pada tangan
No comments:
Post a Comment