5 years of services

"Wah... today u dah masuk 5 tahun kerja sini la", HR aku cakap pagi tadi. Dan aku " Wah.. cepatnya masa berlalu... 5 tahun dah rupanya keja sini" dalam hati la.

Ingat balik la saat awal aku di company ni. From the 1st day dah buat hal dah... HR hantar aku medical check-up.. tup-tup, u r pregnant so tak boleh buat x-ray! cakap asst. doctor tu... Abis tu, nak aku buat per? Aku pun baru tau jer waktu tu. Didn't expect it all. Then mulalah doktor pulak membebel. Tak boleh start keja la, keja kat situ tak mau org baru masuk pregnant la, it against law to hired pompuan pregnant la...and bla..bla..bla. Sampai aku fed up dengan doktor tu sampai ke hari ni.,...hehehe.

Then what to do? Dia siap nak call opis la, konon2 best friend la semua kepala2 kat company tu. Dan aku.. rileks la beb. Biarlah.. dalam hati aku, kalau ada rezeki, aku keja. Kalau tak ada nak buat camner kan. Balik opis, bos aku ok jer. Dan aku keja macam biasa sampai la ke arini... dah 5 tahun rupanya!. Maknanya anak aku pun dah nak masuk 5 tahun, bulan Oct ni.

Seronok ke aku keja sini.. Entahlah. Dulu, I actually can says yes. Sebab aku ada freedom untuk buat keja aku. Walaupun keja sorang jer waktu tu, but still semuanya ok. Smooth dan aku tak sesak kepala dengan benda lain. Concentrate keja aku je.. orang lain memang dari dulu tak rajin nak kacau aku waktu keja...hehehe. Bukan garang, cuma tegas!(hehehehe...boleh gelak sampai merah biji mata kalau orang kat company aku baca ni).

However, after years and years... that's just not happened anymore. Tension, dengan orang yang ada sekeliling. Dengki/ngumpat/ngutuk/ngampu semua jadi sejak akhir2 nih. Orang baru... ya datang silih berganti. Semakin hari semakin pelik dengan environment di tempat ini. 'Tin kosong' sayang nak buang, 'mutiara' pulak biar bersepah! Dalam maksud aku ni... tak sangka aku pandai buat perumpamaan yang dasat lagi betul..kihkih

So aku akan terus keja sini? Mestilah. Sapa nak bagi aku duit tiap2 bulan kalau tak keja. Dok rumah saja...mungkin tidak.....

p/s: 5 year dah ni... HR, bila mau dapat daaa????

Comments

norh said…
boleh la dok umah saja..pujuk2 la mintak elaun..he he he
No.. no..no... selagi boleh kena simpan duit untuk hari tua... untuk anak2 jugak

Popular posts from this blog

SAKIT ITU RAHMAT, DUGAAN ITU NIKMAT

Kejahatan Ibu Bapa Terhadap Anak

Jangan terpedaya dengan produk tiruan @ tidak berdaftar